Je huis, villa of appartement verkopen?


 Je woning verkopen, een hele klus

Alvorens je van start kan gaan met de verkoop van een woning of ander vastgoed, moet je je goed informeren, en een heel pak formaliteiten vervullen...

Is 'stedenbouwkundig' alles in orde (bouwovertredingen!)?

Welke attesten heb ik nodig (bodemattest, stookolieattest, energiecertificaat,...)?

Welke kosten zijn er aan verbonden? Ga je je woning wel of niet openbaar verkopen, zelf, via de notaris of met behulp van een makelaar?

En, last but not least, hoeveel is je woning werkelijk waard? Je krijgt al een goede indruk door gewoon even de prijzen te bekijken van vergelijkbare woningen in dezelfde regio via de vele immo-websites (immoweb, zimmo,...) Houd er rekening mee dat dit vraagprijzen zijn, en je kan ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 procent hoger liggen dan de werkelijke verkoopprijs!

 

TIP: Laat je bijstaan door een makelaar:niet alleen neemt de makelaar vele lastige formaliteiten op zich, hij is ook de expert in de bepaling van een realistiche verkoopprijs van een vastgoed. De makelaar komt je woning gratis schatten en geeft het nodige advies. Bij verkoop van de woning door een makelaar moet je natuurlijk rekenen op een commissieloon, doch je bespaart heel wat tijd, en zo dikwijls ook heel wat geld, door de verkoop van je woning te laten begeleiden door de professionele immobiliën-makelaar!

Hoe de waarde van je woning bepalen?

De waarde van een woning of vastgoed wordt bepaald door markt van vraag en aanbod. Hierdoor kan de waarde stijgen en dalen. Gelukkig zijn de huisprijzen in Vlaanderen nog niet zo hoog in vergelijking met onze buurlanden... Verwacht wordt dan ook dat de prijzen van vastgoed in Vlaanderen zullen blijven stijgen... Factoren die de waarde van je vastgoed bepalen zijn vooral: de ligging, grondoppervlakte, bewoonbare oppervlakte, aantal slaapkamers/badkamers/garages, en het afwerkingsniveau van de woning.(een 'te renoveren' woning is natuurlijk minder waard dan een gerenoveerde woning) en natuurlijk de extra's zoals tuin/zwembad/terras zijn meerwaarde-bepalers.